Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kripto varlık platformlarına yönelik ‘rezerv kanıtı’ düzenlemesi

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Faaliyet İzinleri İçin Yeni İlkeler Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak yeni kuralları açıkladı.

Haftalık bülteninde yer alan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönem için en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşme imzalanacak. Bu sözleşme, yılın diğer dönemlerini de içerecek şekilde toplu olarak da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, aynı şirkete en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme çerçevesinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan kayıtları ve sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİM RAPORLARINDA YER ALMASI GEREKEN BİLGİLER

Sözleşme imzalandıktan sonra belirtilen süre içerisinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından belirli bilgilerin denetçilere sunulması ve raporlarda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol bilgileri” ile “cüzdanlar ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye”, “platforma ait kripto varlık ve nakit bakiyeler”, “saklama kuruluşlarının listesi” ve “banka ve hesap bilgilerini” sunacak ve bu bilgiler raporda yer alacak.

Denetimde, kripto varlık platformunun likit rezervindeki varlıkların tamamı incelenecek ve sonuçlar ayrıca raporda yer alacak.

DENETİM TARİHİ

Denetimden bir gün önce belirlenen tarihler kripto varlık platformu ile paylaşılmayacak ve denetçi, cüzdan adreslerini teyit edecek ve bunu raporda gösterecek.

Denetim sonuçları kıyaslanacak ve raporda cüzdan bakiyeleri ve doğrulama süreçleri hakkında bilgi verilecek.

Rapor, başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra yönetim kuruluna teslim edilecek ve sonrasında SPK’ye gönderilecek.

Rapor, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacak ve belli asgari bilgileri içerecek.

Related Posts

HSBC’den Türk bankaları için yeni hedef fiyatları

HSBC, Türk bankacılık sektörünün hisseleriyle ilgili hedef fiyatlarını revize ederken tavsiyelerinde değişiklik yapmadı.

Kamu işçisi greve gün sayıyor

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşverenden gelen iki teklif de beklentinin altında kaldı. 600 bin kamu işçisi son çare grev için hazırlanıyor.

Doğalgaz zammı sonrası ne yapılmalı? Uzmanı anlattı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, doğalgaz zammı nedeniyle iktidara seslenerek yapılması gerekenleri sıraladı. Sezer, “Doğalgaza yapılan zammı yenileri izleyecek, yoksulların enflasyonu …

Asgari ücrette Temmuz zammı için son viraj! Ara zam gelecek mi?

Haziran ayı enflasyon verisi yarın açıklanıyor. Bu kritik veri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemde belirleyici olacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi ise “Temmuz’da zam gelir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mehmet Beyle dalga geçtiler

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.