Ezine, tulum veya kaşar değil: En sağlıklı peynir buymuş, tek bir ilimizde yapılıyor

Türkiye’nin En Sağlıklı Peyniri: Van Otu Peyniri

Türkiye, peynir çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Ezine, tulum ve eski kaşar gibi klasikleşmiş lezzetler yıllardır sofraların baş tacı olsa da yapılan yeni değerlendirmeler bu üçlünün dışında bir peynirin öne çıktığını gösteriyor. Uzmanlar, en sağlıklı peynirin Van’a özgü “otlu peynir” olduğuna dikkat çekiyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİLİYOR

Yalnızca Van ve çevresinde geleneksel yöntemlerle üretilen Van otlu peyniri, içerdiği doğal bileşenlerle adeta bir besin takviyesi özelliği taşıyor. Bu peynirin en ayırt edici özelliği ise içine eklenen 15’ten fazla şifalı ot. Yabani sarımsak olmak üzere kekik, nane, heliz ve mendok gibi dağ otlarıyla zenginleştirilen peynir, sadece protein ve kalsiyum değil, aynı zamanda doğal antioksidan ve antiseptik özellikler de içeriyor.

FERMENTASYON TAMAMEN DOĞAL

Ezine peyniri üçlü süt karışımıyla dengeli bir lezzet sunarken, tulum peyniri yoğun yağ oranıyla ve eski kaşar uzun raf ömrüyle biliniyor. Ancak Van otlu peyniri, bu peynirlerin aksine herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermeden, bez torbalarda veya toprak küplerde aylarca dinlendiriliyor. Bu süreçte peynir kendi doğal fermantasyonunu geliştiriyor, bu da bağırsak sağlığına destek olan probiyotik etki sağlıyor.

SAĞLIĞA FAYDALARIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Van otlu peyniri, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması, kan dolaşımını desteklemesi ve içerdiği otlar sayesinde enflamasyonla yani iltihapla savaşması ile dikkat çekiyor. Ayrıca dağdan toplanan otlar sayesinde peynir, geleneksel gıda ürünleri arasında en zengin antioksidan kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.

PEKİ ZARARI YOK MU?

Elbette her doğal ürün gibi, Van otlu peynirinde de ölçüsüz tüketim bazı sorunlara yol açabiliyor.

Tuz oranı, özellikle açık üretimlerde yüksek olabiliyor; bu da yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabiliyor. İçeriğindeki bazı otlar alerjik bünyelerde hassasiyete neden olabilir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş otlu peynirler, zararlı bakteri üretimine açık olabiliyor. Uzmanlar bu nedenle, güvenilir üreticiden alınmasını ve tüketimde ölçünün korunmasını tavsiye ediyor.

Related Posts

En sağlıklı yağ meğer tereyağı değilmiş: Uzmanlar açıkladı

Günlük yaşamımızda mutfaklardan eksik olmayan yağlar, yalnızca lezzet değil, aynı zamanda sağlık açısından da önemli etkiler barındırıyor. Kalp sağlığını destekleyenlerden omega-3 bakımından zengin olanlara kadar birçok faydalı yağ türü bulunuyor. Peki, en sağlıklı yağ hangisi? Uzmanların önerilerine göre işte sıralama…

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.