Tekstilde kriz derinleşiyor: 2 yılda 300 bin kişi işten çıkarıldı

Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Ağır Kriz Yaşıyor

Türkiye ekonomisinde başı çeken tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Döviz kurlarındaki artış, enflasyonun yükselişi ve maaşlardaki artışlar sektörü olumsuz yönde etkilemekte ve sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyonun altına düşmesine neden olmaktadır.

Yabancı para birimlerindeki yükselişin enflasyon seviyesinin altında kalmasıyla birlikte, tekstil üretim tesisleri Mısır’a kaymaya başlamış ve Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı 200’e ulaşmıştır.

Sektör temsilcileri, tekstil ve hazır giyim sektöründe ciddi bir kan kaybı yaşandığını belirtmekte ve mevcut durumun devam etmesi halinde Türkiye’nin bu sektördeki rekabet gücünü kaybedebileceği uyarısında bulunmaktadır.

İhracatta Gerileme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin tekstil ve ham madde sektörü 2024 yılında 207 ülke ve serbest bölgeye ürün ihraç etmiştir. Ancak, bu dönemde tekstil ihracatı bir önceki yıla göre binde 6 düşüşle 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde hazır giyim ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17,9 milyar dolar, deri ve deri mamulleri ihracatı ise yüzde 17,9 azalarak 1,5 milyar dolara gerilemiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri ön sıralarda yer almış olup, İtalya, İngiltere ve İspanya ilk üçte yer almıştır.

İstihdamda Azalma

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin tekstil ihracatının 2022 yılında 10,35 milyar dolarla zirveye çıktığını belirterek, daha sonraki yıllarda düşüş yaşandığını ifade etmiştir. Gültepe, tekstil ve hazır giyim sektöründe son 2 yılda 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını ve Anadolu’da istihdam edilecek nitelikli iş gücü bulmanın zorlaştığını vurgulamıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise 2024 yılının sonlarına doğru sektördeki istihdam kaybının 300 bine ulaştığını belirtmiştir. Sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyon 250 bin kişiden 950 bine düştüğüne işaret eden Fayat, toplam istihdamın yüzde 25’inin kaybolduğunu dile getirmiştir.

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ise Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründeki zorluklarla birlikte dış pazarlarda Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in öne çıktığını ve Avrupa’da Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiğini belirtmiştir.

Related Posts

Asgari ücrette Temmuz zammı için son viraj! Ara zam gelecek mi?

Haziran ayı enflasyon verisi yarın açıklanıyor. Bu kritik veri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok kalemde belirleyici olacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi ise “Temmuz’da zam gelir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mehmet Beyle dalga geçtiler

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Finansal İstikrar Komitesi Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantının temel gündem maddelerinden biri, uluslararası jeopolitik risklerdeki azalma ve bunun finansal istikrar üzerindeki olumlu etkileri oldu. Komite, bu olumlu gelişmelerin makro finansal istikrarın …

Türkiye’de son 10 yılın en karlı yatırımı: Alan 20 katını kazandı

Türkiye, son on yılda konut ve kira fiyatlarındaki astronomik artışlarla yatırım açısından öne çıkarken, OECD ülkeleriyle arasında büyük bir fark oluştu. Özellikle son üç yılda katlamalı şekilde artan fiyatlarla Türkiye, konut yatırımında dünya …

Çin’de sanayi şirketleri için kötü haber! Kârlar mayısta azaldı

Ulusal İstatistik Bürosundan (UİB) yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,79 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, Mayıs 2025’te, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,1 azaldı. Böylece karlılık …