Beyin tümörü ve bağırsak incelemesine TÜBİTAK ödülü

Melbourne Üniversitesi Öğrencisi, Beyin Tümörleri ve Bağırsak İlişkisi Üzerine Yaptığı Çalışma İle Ödül Kazandı

Melbourne Üniversitesi tarafından beyin tümörleri içinde en sık rastlanan ve tedavisi en zor olan “glioblastoma multiforme” üzerine yayımlanan yazıyı inceleyen Sel, bu sorunun tedavisinde bağırsak ile beyin arasındaki ilişkiyi, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan immünoterapi açısından incelemek için çalışma yaptı. İkinci beyin olarak da isimlendirilen bağırsakların beyinle ilişkisini matematiksel modelleme yöntemiyle inceleyen ve yazdığı bilgisayar kodlarıyla etkileşimi test eden Sel, projesinin birincilik ödülünü kazanmasını yalnızca akademik başarı olarak değil, aynı zamanda insanlığa fayda sağlama amacının sonucu olarak değerlendirdi.

BEYİN TÜMÖRÜ VE BAĞIRSAK İLİŞKİSİ

TED Ankara Koleji 11’inci sınıf öğrencisi Sel, çeşitli nörolojik ve nörodejeneratif hastalıklarla beyin tümörlerine çare bulmak için algoritmalar geliştirerek, Türkiye Yüzyılı’nda bilim insanı olmayı hedeflediğini söyledi. Çalışmasında, bağırsaklarla beyin arasındaki ilişkiyi matematiksel modelleme olarak değerlendirdiğini anlatan Sel, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle bağırsağımız ikinci beynimiz olarak bilinmekte. Bu anlamda bağırsağımızdaki salgılanan maddelerin etkileri de nörodejeneratif hastalıklarda araştırılmış. Ancak beyin tümörleri ilgisine yeterince bakılmadığından dolayı burada salgılanan bir maddenin bizim beyin tümörümüzü nasıl etkileyeceğini ele almak istedim. İlaçlarda kan beyin bariyeri dediğimiz bir durum var ve onu geçmek gerçekten ilaçlar açısından zor. Bu anlamda acaba daha kolay ya da fizyolojik bir salgıyla bu etki azaltılabilir mi, bu duruma baktım bağırsağımızdaki salgıdan. Bu anlamda yeterli salgılanma, baskılama elde edilebilmesi için de oldukça faydalıydı. Çalışmamla, fizyolojik bir etkinin glioblastoma multiformeyi nasıl azaltabileceğini göstermek istedim. Bu anlamda sorduğum soruya olumlu yanıt alarak projemde iyi bir baskılanma gözlemleyebildim.”

ROL MODELİ AZİZ SANCAR

Sel, geliştirdiği modelin doğruluğunu test etmek amacıyla yapılacak klinik araştırmaların, bu alanda yeni tedavi yöntemleri ve ilaçların geliştirilmesine önemli katkılar sunmasını arzu ettiğini söyledi. Anne ve babasının doktor olmasının kendisine ilham verdiğini anlatan Sel, şöyle devam etti:

“Aziz Sancar’ın hayatını, kanseri tedavi etmek üzerine adaması ve aynı zamanda aldığı Nobel ödülünü Atatürk’e ithaf etmesi de benim için motive edici bir kaynak ve rol model oldu. Annem makaleler yazan ve bilime katkı sağlayan bir hekim. Nörolog olduğu için nörodejeneratif hastalıklar veya çok nadir rastlanan nörolojik problemlere özellikle çocuklarda çare bulmaya çalışan ve onların ömrünü bir nebze olsun uzatmaya çalışan biri. Bu anlamda onun da rol model olması, ev ortamında bile bilimin konuşulması beni motive ve teşvik eden faktörlerden.”

FARKLI ALANLARDA GELİŞİM ÖNEMLİ

Ceren Sel’in rehber öğretmeni Dr. Gonca Esendemir Eskin ise öğrencisinin bilime olan merakının ödülle taçlanmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Eskin, “Öğrencilerin çok yönlü olmaları her zaman için iyidir. Kendilerini farklı farklı alanlarda geliştirsinler. Bazen bir münazara kulübü bir rapor yazmanızda etkili oluyor. Bazen biyoloji dersinden ilham alıp bir proje ortaya koymanızda etkili oluyor. Her zaman neyden etkilendiklerini takip etsinler, neyi çok seviyorlarsa onu bulsunlar ve o yolda yürüsünler.”

Related Posts

Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? Ulusal Staj Programı sonuçları nasıl öğrenilir?

Gençlere kamu ve özel sektörde staj imkanı sunan Ulusal Staj Programına bu yıl 415 bin başvuru yapıldı. Peki, Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? Ulusal Staj Programı sonuçları nasıl öğrenilir?

Doğum izni 2025 son durum || Çalışan annelere doğum izni uzayacak mı, doğum izni 1 yıl olacak mı, ne zaman olacak?

Türkiye’de düşen doğum oranlarını artırmak ve çalışan annelerin iş-yaşam dengesini desteklemek için hükümet, doğum izni sürelerini uzatmaya yönelik önemli adımlar atıyor. Ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması için hazırlanan taslak, milyonlarca anne adayını heyecanlandırdı. Doğum izni uzayacak mı? sorusu da bu gelişmelerle birlikte merak edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz” dedi. Peki, Çalışan annelere 1 yıllık doğum izni ne zaman yürürlüğe girecek? Ücretli doğum izni 1 sene mi olacak? İşte detaylar…

Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Diyanet Dini Günler Takvimi: Muharrem Ayı başlangıcı ve Aşure Günü tarihi

Zilkade ayının başlaması ve Muharrem ayının başlangıcına 2 aydan daha kısa bir süre kalmasının ardından gözler “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın afet hazırlık çalışmalarını açıkladı

Bakan Tekin, afet hazırlık çalışmaları kapsamında, 54 bin 151 öğretmen ve personele yangın eğitimi, 1 milyon 240 bin 657 öğrenciye afet farkındalık eğitimi verdiklerini duyurdu.

Haydi Tenise Projesi ile Çocuklar Tenisle Buluşuyor

Çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde 11 deprem ilinde eş zamanlı …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …