Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Çocuklarda Diş Sıkma Problemi Nasıl Tedavi Edilmeli?

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını belirten Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Diş sıkma probleminin tedavi edilmemesi durumunda çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Bruksizm Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkmanın çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara ve baş, kulak ağrılarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, bu durumun ruhsal etkileri hakkında da bilgi verdi. Genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkileyebileceği ifade etti.

“Baş ve Çene Ağrısı, Diş Hassasiyeti ve Diş Aşınması Görülebilir”

Diş sıkmanın nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin çocukların diş gıcırdatması nedeniyle endişelendiğini söyledi. Gece görülen diş sıkma alışkanlığının gündüz ağrılara ve diş problemlerine neden olabileceğini belirtti.

“En Önemli Neden: Stres”

Diş sıkmanın birçok faktöre bağlı olabileceğini belirten uzman, stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Hassas çocukların yaşadığı duygusal stresin diş sıkma olarak dışa vurulabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

“Belirtileri İhmâl Etmeyin”

Uzmanlar, diş sıkma probleminde farkındalığın çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer çocuğunuzda diş sıkma belirtileri görüyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekiminden yardım almanız gerektiğini belirtti. Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini ancak ilerleyen semptomların tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erken Müdahale Önemli”

Doç. Dr. Münevveroğlu, tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda görülen belirtilerin hemen tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sayede çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunabileceğini söyledi.

Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli