Endometriozis her 10 kadından 1’inde görülen hastalık!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Merkezi, Akreditasyon Belgesini İkinci Kez Aldı

Türkiye’nin ilk ve tek Endometriozis Merkezi, 2. kez akreditasyon belgesi almaya hak kazandı. Merkezin sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta ise  2. kez ‘Mükemmel Cerrah’ unvanını aldı.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadında görülen, ancak yeterince bilinmeyen endometriozis hastalığına odaklı hizmetlerin verildiği Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi; Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ‘Multidisciplinary Endometriosis Center of Excellence’ unvanına layık görüldü. Kar amacı gütmeyen ve hasta güvenliğini ön planda tutan Uluslararası Bağımsız Denetçi Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ilk kez 2022 yılında akredite olan merkez, başarılarından dolayı 2025 yılında da akreditasyona hak kazandı. Ameliyat sayısından hasta rotasyonuna, ekiplerin tıbbi özelliklerinden arşiv sistemine kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi ve denetlenmesiyle hak kazanılan SRC akreditasyonu; sağlık hizmetlerinde dünya çapında standartlara sahip kurumlara veriliyor.

Avrupa’nın 2. merkezi

Mart 2025 tarihinde SRC tarafından yüz yüze denetimlerinden başarıyla geçen Merkez, yeni akretidasyonla Türkiye’de ilk, Avrupa’daki 2’nci, dünyadaki 6’ncı “Mükemmeliyet Merkezi” olma unvanıyla faaliyetlerini yürütüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi’nin medikal ekip lideri Prof. Dr. Taner Usta’nın ‘Mükemmel Cerrah’ olma unvanı ise ikinci kez onayladı.

Endometriozis, Türkiye’de 2 milyon kadının sorunu

Endometriozis hastalığı ve akreditasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taner Usta, Türkiye’ye böyle bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Endometriozis, rahim içindeki hücrelerin adeta rahim içinden çıkarak; yumurtalık, karın içi zarı, tüpler, idrar kesesi, bağırsaklar ve üreterler gibi organlara gitmesiyle kendini belli eden önemli bir hastalık. İlerlediği organa bağlı olarak farklı belirtiler veriyor. Organ kaybı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalar, genellikle şiddetli karın ağrıları çekiyor. Yerleştiği organa göre farklı belirtiler vermesi nedeniyle endometriozis tanısı 6-7 yıl gibi uzun sürebiliyor. Çok yaygın bir hastalık. Dünyada her 10 kadından 1’inin, Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadının bu sorunu yaşadığı biliniyor. Böyle bir merkezin kurulmasının amacı, hastanın tüm ihtiyaçları düşünülerek uluslararası nitelikte hizmet verilmesidir”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.