Geçmişin dev canavarları: 7. trofik seviye

Kretase Döneminde Denizlerdeki Biyolojik Çeşitlilik

Kretase döneminin ilk zamanlarında, biyolojik çeşitlilik sadece dinozorlar arasında değil, aynı zamanda okyanuslarda da büyük bir patlama yaşadı.

Bu dönemde denizlerde, pliozorlar gibi otobüs büyüklüğündeki dev deniz sürüngenleri, diğer büyük etoburları avlayarak, gıda zincirinde nadir görülen yedinci bir trofik seviyeyi oluşturdu.

Günümüzde okyanuslardaki en üst seviyedeki canlılar genellikle orka, kaşalot veya büyük beyaz köpekbalıkları gibi beşinci veya altıncı seviyede sınırlıdır.

Araştırmalar, Kolombiya’daki erken Kretase dönemine ait Paja Formasyonu’nu inceliyor. O dönemde deniz seviyeleri yüksekti ve bölge sıcak, sığ bir denizle kaplıydı.

Paja Formasyonu’ndaki yedinci trofik seviyeye ulaşılması, ekosistemin karmaşıklığını ve zenginliğini gösteriyor.

Trofik Seviye Nedir?

Trofik seviye, bir türün besin ağındaki pozisyonunu ifade eder. Örneğin, birinci seviye bitkiler ve algler gibi üreticilerden oluşurken, ikinci seviye otoburlar ve sonraki seviyeler etoburlardan oluşur.

10 Metreyi Aşan Dev Canlılar

Kretase dönemindeki okyanuslarda, yunus benzeri ichthyosaurlar, timsah biçimindeki teleosaurlar ve 10 metreyi aşan uzunluğa sahip pliozorlar bulunmaktaydı.

Bu dev yaratıkların, diğer büyük yırtıcıları avlayabilmesi, ekosistemin işleyişi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Related Posts

Intel işlemcili Mac kullanıcıları için son durak gözüktü

Apple’ın M çiplerinin öncesinde kullandığı Intel işlemcisine sahip olan Mac modelleri için son güncelleme bu yıl çıkacak. Güvenlik desteği devam etse de cihaz için son durak Tahoe olacak.

Apple merakla beklenen iOS 26’yı tanıttı: İşte tüm özellikler ve destekleyen modeller

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde iOS’un en yeni sürümünü daha önce belirtildiği gibi iOS 19 yerine iOS 26 olarak adlandırdı. Artık yıla göre adlandırılacak olan yeni işletim sistemi, firmanın tüm cihazlarında benzer numara ile karşımıza …

Windows işletim sisteminin kullanım oranları açıklandı

Windows 11 kullananların sayısı halen istendiği gibi değil. Windows 10 ise halen daha çok kullanılıyor.

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Apple’ın 9 yılın ardından iPhone’da isim değişikliği yapabileceği iddia edildi

Apple’ın bu yıl farklılıklar yapması bekleniyor. iOS 19’un isim değişikliği ile tanıtılacağı iddialarının yanında iPhone tarafında da benzer bir stratejiyi izleyebileceği söyleniyor.

Take Off İstanbul 2025 Girişim ön kayıtları başladı

Bölgenin en kapsamlı teknoloji ve girişimcilik etkinliği Take Off İstanbul, 10-11 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde sekizinci kez kapılarını açıyor. Her yıl dünya genelinden binlerce başvuru alan etkinlik, bu yıl da teknoloji girişimlerini yatırımcılarla, kamu ve özel sektör temsilcileriyle ve küresel teknoloji liderleriyle bir araya getirmeye hazırlanıyor.