İnsan vücudu her 7 yılda bir kendini tamamen yenileyebilir mi? Bilim yeni bir cevap verdi

İnsan vücudundaki hücrelerin her 7 yılda bir tamamen yenilendiği yönündeki yaygın inanışın bilimsel olarak doğru olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, bu sürecin çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. IFL Science’ın haberine göre, bilim insanları hücrelerin 7 yılda tamamen yenilendiği efsanesini çürüttü.

2005 yılında gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, vücuttaki hücrelerin her 7 yılda bir yenilendiği fikrini gündeme getirdi. Hücrelerin yaşını belirlemek için geliştirilen yeni bir teknikle yapılan araştırmada, Karolinska Enstitüsü’nden kök hücre uzmanı Jonas Friesen, yetişkin insan hücrelerinin ortalama yaşının 7 ila 10 yıl arasında değişebileceğini ileri sürdü.

Çağdaş bilim insanları, vücuttaki tüm hücrelerin aynı yapıya sahip olup aynı işlevleri yerine getirmesi durumunda, bu hücrelerin eş zamanlı olarak yenilendiğinden söz edilebileceğini belirtiyor. Ancak, insan vücudunda farklı hücre tiplerinin bulunması ve her birinin kendine özgü yenilenme döngüsüne sahip olması, bu sürecin daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Mide zarını döşeyen hücreler, agresif mide ortamına maruz kaldıkları için her 2-3 günde bir yenilenir. Sindirim sistemi hücreleri ise biraz daha uzun süre hayatta kalır ve 4-5 günde bir yenilenir. Bu hücreler, vücudun her gün yaklaşık 300 milyar hücre kaybettiği hücresel yenilenme sürecinin önemli bir kısmını oluşturur. Eritrositler (kırmızı kan hücreleri) ise yaklaşık 120 gün boyunca görev yapar. Sinir sisteminin temel yapı taşları olan nöronlar ise, hasar almadıkları sürece yaşam boyu varlıklarını sürdürebilir.

Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli