Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Kök Hücre Laboratuvarı, Türkiye’de Kanser Tedavisine Yeni Bir Soluk Getiriyor

SAMSUN – Kök Hücre Uzmanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser tedavisinde çığır açacak özel hücrelerin üretildiği laboratuvarın kurulma aşamasında olduğunu duyurdu.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı tedaviler ve gen tedavileri konusundaki güncel gelişmeleri paylaşmak üzere Samsun’da düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Karaöz, kök hücrelerin tıpta giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, mevcut şartlarda bazı hastalıkların tam olarak tedavi edilemediğini vurguladı. Özellikle nörodejeneratif hastalıkların, ilgili organlardaki hücrelerin ölümü ve işlev kaybıyla ilişkili olduğunu belirterek, mevcut tedavi yöntemlerinin bu hücreleri geri getiremediğini ifade etti.

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı denetiminde onaylanmış hücresel tedavilerin hastalara yardımcı olduğunu ve ülke genelinde bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

Hastalara uygulanan tedavilerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde laboratuvar ortamında üretilmesi gerektiğini vurgulayan Karaöz, hastalara yanıltıcı vaatlerin verilmemesi gerektiğini ve tedavinin gerçekten fayda sağlayacak hastalara uygulanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kansere sebep olmadığını vurgulayarak, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını ve kanser riski taşımadığını ifade etti.

Hematolojik malignanslar için yeni bir teknoloji olan CAR T-cell’in önemine de değinen Karaöz, Türkiye’de de bu güçlü hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma aşamasında olduklarını açıkladı. Bu laboratuvarın kanser hücrelerini hedef alarak tedavi edici hücreler üreteceğini ve gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.