Meriç Sulaması Projesi’yle tarlalarda modern ve verimli sulamaya geçildi

Edirne’de Modern Sulama Projesi Tarımsal Verimi Artırıyor

Edirne’de çiftçilerin kazançlarını artırmak ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirilen proje dört yıl önce başladı. Üyüklütatar ve Doyran köylerine iki pompa istasyonu kurularak, Meriç Nehri’nden alınan su tarlalara ulaştırıldı. Proje kapsamında 260 kilometre boru hattı döşendi ve her tarlanın başına su alma noktaları yerleştirildi.

Pompa istasyonlarındaki düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla binlerce metreküp nehir suyu kapalı sistem sulama yöntemiyle tarım arazilerine ulaştırıldı. Çeltik ekimi için hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, çeltik tavalarını suyla doldurarak sulamaya başladılar.

Sulama İmkanı Verimi Artırıyor

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sulama imkanlarının artmasıyla elde edilen verimdeki artışın önemine değindi. Arabacı, “Sulama imkanları ne kadar çok olursa, tarımsal verim o kadar yüksek olur. Meriç Nehri’nden alınan su modern sulama sistemleriyle tarım arazilerine ulaşacak ve ürünler daha verimli bir şekilde sulanacak. Bu proje sayesinde kentimize ve üreticilerimize hayırlı olsun.” dedi.

Üreticiler Projelerden Memnun

Proje tamamlandığında üreticilerin yüzlerinin güldüğünü aktaran Mustafa İnce, artık tarlalarına daha fazla ürün ekebileceklerini ve kuraklık endişesi olmadan üretim yapabileceklerini belirtti. İnce, “DSİ’nin yeni sulama sistemi ile tarlalarımızı su ile buluşturuyoruz. Bu proje sayesinde birçok avantaj elde edeceğiz. Su debisi belirli bir seviyenin altına düşmediği sürece sulama devam edecek. Geçen sene yaşanan kuraklık ve yer altı suyunun azalması nedeniyle ürün kayıpları yaşanmıştı. Artık su tarlanın hemen başında.” diye konuştu.

Özcan Çetin de tarımsal üretim için suyun önemine vurgu yaparak, proje sayesinde maliyetlerin düşeceğini ve verimde artış sağlanacağını dile getirdi. Çetin, “Geçen yıl sulama sorunu yaşadık ve bu durum verimliliği olumsuz etkiledi. Yeni projemiz sayesinde artık her tarlanın başında su bulunuyor ve bu su nehirden geldiği için belirli bir sıcaklıkta. Yer altı sularının kullanılması durumunda bitkilerin gelişimini etkileyen sorunlar yaşıyorduk. Ayrıca enerji maliyetleri de yüksekti. Bu proje ile maliyetlerimiz büyük ölçüde azalacak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Merkez’den gece yarısı hamlesi: TL’ye teşvik, KKM’de değişiklik

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nı güçlendirmeye yönelik bir adım attı. Bankaların gerçek kişi TL mevduat paylarını artırmaları için teşvik edici karar alan TCMB yüzde 60’ın altında TL mevduat oranına sahip bankalar için daha …

Bakanlık duyurdu: Destek ödemeleri yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 262 milyon 660 bin 435 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Benzine ve motorine yeni zam yolda: CHP’den hükümete çağrı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, akaryakıt fiyatlarının Türkiye genelinde rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekerek hükümete “Akaryakıtta vergileri askıya alın” çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz …

Türkiye’nin dört bir yanında istasyonu vardı: Akaryakıt devi yabancılara satılıyor

2001 yılında faaliyete başlayan, Türkiye’nin en yüksek akaryakıt depolama kapasitesine sahip dağıtım şirketlerinden biri olan Alpet, akaryakıt dağıtım sektörünün önemli markalarından birisi. Türkiye’nin en yüksek akaryakıt depolama kapasitesine sahip …

Lüks yat “Lady Moura” Marmaris’te

Meksikalı iş insanı Ricardo Salinas Pliego’ya ait olduğu belirtilen “Lady Moura” adlı lüks yat, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki limana geldi.

TÜRK-İŞ’ten kamu işçisi zam açıklaması

Kamu işçilerine yönelik hükümetin zam teklifi geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. Teklifte, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 16, ikinci 6 ayı için ise yüzde 8 oranında artış öngörüldü. Türk-İş, Başkanı Ergün Atalay konuya ilişkin açıklamada bulundu. Atalay,