Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

Donald Trump’ın NASA Bütçesindeki Kesintiler JWS Teleskopunu Tehdit Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın NASA bütçesindeki ciddi kesintileri, devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) faaliyetlerini tehlikeye atabilir. 10 milyar dolar maliyetle geliştirilen teleskop, Hubble’dan 100 kat daha hassas gözlem yapabiliyor ve evrenin ilk dönemlerine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Trump yönetiminin önerdiği planlar arasında, NASA’nın bilimsel araştırmalarından sorumlu Science Mission Directorate departmanının bütçesinin yaklaşık yüzde 50 oranında kesilmesi bulunuyor. Ayrıca ajansın üst düzey bilim insanlarının görevden alınması da kurumsal kapasiteyi zayıflatıyor.

Trump yönetiminin, JWST’nin yanı sıra, fırlatılmak üzere olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun da iptal edilebileceği belirtiliyor. Diğer yeni nesil uyduların geliştirme süreçleri de bütçe daralmalarından nasibini alabilir.

Uzmanlara göre, sadece teleskoplara değil, bu sistemleri yöneten bilim insanlarına da yatırım yapılmazsa, tüm bilimsel çabalar sekteye uğrayabilir. University of Chicago’dan astrofizikçi Daniel Holz, “Bu kesintiler gerçekleşirse bilim durur” uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’ın, yalnızca NASA değil, bilim insanlarını istihdam eden diğer federal kurumlarda da kesinti planladığı bildiriliyor. ABD’nin teknolojik ve bilimsel liderliğine büyük darbe vurabileceği endişesi bilim camiasında konuşuluyor.

Çin ve Avrupa’daki uzay ajansları, ABD’nin bilim ve teknoloji alanındaki duraksamayı fırsata çevirmek üzere harekete geçti. Bazı Amerikalı bilim insanlarının bu bölgelere geçmeye başladığı ifade ediliyor.

Uzun vadede, bilimsel araştırmalara yönelik bu politikaların; yeni tıbbi tedavilerin geliştirilmesinden savunma sistemlerine, akıllı telefonlardan yapay zekâya kadar pek çok alanda ABD’nin küresel rekabet gücünü zayıflatabileceği belirtiliyor.

Related Posts

YouTube’dan 20. yıla özel güncelleme!

YouTube; ilk videonun yüklendiği 2005 yılından bu yana geçen 20 yılı, kullanıcılar için hazırladığı bir dizi yeni özellikle anıyor. Bu özellikler, ağırlıklı olarak YouTube TV ve YouTube Premium üyeleri için hazırlandı. YouTube, 20. yılına özel …

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi ilk seferine çıkıyor

BYD, 9.200 araç kapasiteli dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi BYD Shenzhen’i ilk seferine çıkarmaya hazırlanıyor. Rota Brezilya!                           Yorumlar

Gemini aylık 350 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Google’ın yapay zekası Gemini, Mart 2025 itibarıyla küresel olarak aylık 350 milyon, günlük 35 milyon aktif kullanıcıya sahip. Veriler, ABD federal mahkemesinin Google’ın arama pazarındaki hakimiyetine yönelik önerilen çözümleri değerlendirdiği …

Hubble Uzay Teleskobu 35’inci yılında dört fotoğraf paylaştı

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 35’inci yılına özel olarak Mars’tan uzak galaksilere uzanan dört uzay fotoğrafını kamuoyuyla paylaştı.

Meta, akıllı gözlükleri için canlı çeviri özelliğini kullanıma sundu

Meta akıllı gözlükler için canlı çeviri özelliği, Meta Connect 2024 etkinliğinde duyurulmuş, Aralık ayında da erken erişim programı aracılığıyla belli ülkelerde kullanıma sunulmuştu. Bugünden itibaren daha geniş çapta kullanıma sunulmaya başlandı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir