Ulaşımda Kadınlara Eşit Fırsatlar

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’ndan Ulaşımda Kadınlar İçin Önemli Adımlar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaşım sektöründe cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla somut düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Uraloğlu, “Ulaşım alanında kadınlara eşit fırsatlar yaratacak, çalışma koşullarını iyileştirecek ve mesleki gelişimlerini destekleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da açılışı yapılan “Ulaşımda Kadınlar Ağı Konferansı,” Dünya Bankası’nın Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Alman Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Taşımacılık Forumu ile birlikte düzenlendi.

Konferansın girişinde konuşan Bakan Uraloğlu, ulaşım sektöründeki değişime vurgu yaparak, uzun zaman boyunca erkeklerin baskın olduğu bu alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Uraloğlu, mesleklerin cinsiyeti olmadığını vurguladı.

Son yıllarda kadınların iş gücündeki yerini artırmak için önemli adımlar atıldığını açıklayan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Ulaşım gibi geleneksel olarak erkeklere atfedilmiş sektörlerde kadın temsilinin az olduğu açıkça ortada. Bu durum, hem kadınların potansiyelini kısıtlamakta hem de sektörün gelişimini engellemektedir. İşte bu noktada, Ulaşımda Kadınlar Ağı gibi projelerle kadının sektör içindeki rolünü artırmayı, eşit bir çalışma ortamı oluşturmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlıyoruz.”

Adil ve Erişilebilir Şehirler İçin Çalışıyoruz

Bakan Uraloğlu, Bakanlık olarak kadınlara yönelik cinsiyet eşitliğini sağlamak adına atılan somut adımların altını çizerken, AB ile yürütülen mali işbirliği çerçevesinde Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı projelerinin toplumsal eşitliği öncelik olarak ele aldığını belirtti.

Uraloğlu, “Kadınlar, çocuklar, engelli bireyler ve diğer dezavantajlı grupların ulaşım hizmetlerine eşit şekilde erişimini sağlamak sadece bir hedef değil, aynı zamanda bir sorumluluk.” dedi. Hayata geçirilen projelerin ulaşım hizmetlerinin toplumsal tüm kesimleri kapsayacak şekilde düzenlenmesini sağladığını ifade etti.

Artık Kadın Şoförler Sektörün Ayrılmaz Bir Parçası

Uraloğlu, ulaşım sektöründe kadınların istihdamını artırmak amacıyla yürütülen önemli faaliyetlerden bahsetti. Dünya Bankası destekli Türkiye Raylı Lojistik İyileştirme Projesi kapsamında üniversitelerin son sınıf kadın öğrencilerine yönelik staj fırsatları sunulduğunu açıkladı.

Ayrıca, Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi kapsamında, Geliştirilmiş Staj Programı ile kadınlara teknik rollerde ve liderlik pozisyonlarında daha fazla fırsat sunmayı hedeflediklerini söyledi. Kadınların bu alana daha güçlü bir katkının, sadece sektör için değil, toplum için de faydalı olacağını belirtti.

Dünya Şoförler Günü’nde, kadınların taşımacılık ve lojistik alanındaki istihdamını artırma yönündeki çalışmalar hakkında bilgi vererek, kadın şoförlerin artık sektörün vazgeçilmez bir unsuru olduğunu vurguladı.

Yeni Bir AB Projesi Geliyor

Bakan Uraloğlu, toplumda kadınların etkin olduğu bir ülkenin kalkınmasının mümkün olduğunu belirterek, ulaşım sektöründe kadınlara eşit fırsatlar sunulacağını, çalışma şartlarının iyileştirileceğini ve mesleki gelişimlerinin destekleneceğini yineledi. Ayrıca, güvenli bir park alanı sunabilmek için yeni bir Avrupa Birliği projesinin başlatılacağını duyurdu.

Denizcilik Sektöründe Kadınların Yükselişi

Uraloğlu, denizcilik sektöründe kadınların daha fazla yer alması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, aktif olarak çalışan 6 bin 96 kadın gemi insanının bulunduğunu aktardı. Bu sayı artırmak için denizcilik firmalarıyla iş birliği yaptıklarını ve staj fırsatları sağladıklarını belirtti.

Son olarak, Bakan Uraloğlu, ulaşım sektöründe kadınların eşit ve kapsayıcı bir çalışma ortamında yer alarak, erkeklerle birlikte omuz omuza çalışıldığı bir Türkiye’den bahsederek, bu hedef doğrultusunda kararlı adımlar atacaklarını kaydetti.

Konferans Kadınların Rolleri Üzerine Odaklanıyor

Konferans, kadınların teknik ve liderlik rollerinin güçlendirilmesine yönelik oturumlarla devam edecektir. Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve diğer kuruluşların işbirliğiyle, ulaşım alanında kadınların konumunu güçlendirmek için atılan adımlar ele alınacak.

Bu ağ, Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde kadınların ulaşım alanındaki rollerinin güçlendirilmesi amacını taşımaktadır.

“`

Related Posts

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

Mehmet Beyle dalga geçtiler

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Finansal İstikrar Komitesi Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantının temel gündem maddelerinden biri, uluslararası jeopolitik risklerdeki azalma ve bunun finansal istikrar üzerindeki olumlu etkileri oldu. Komite, bu olumlu gelişmelerin makro finansal istikrarın …

Türkiye’de son 10 yılın en karlı yatırımı: Alan 20 katını kazandı

Türkiye, son on yılda konut ve kira fiyatlarındaki astronomik artışlarla yatırım açısından öne çıkarken, OECD ülkeleriyle arasında büyük bir fark oluştu. Özellikle son üç yılda katlamalı şekilde artan fiyatlarla Türkiye, konut yatırımında dünya …

Çin’de sanayi şirketleri için kötü haber! Kârlar mayısta azaldı

Ulusal İstatistik Bürosundan (UİB) yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,79 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, Mayıs 2025’te, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,1 azaldı. Böylece karlılık …

Türkiye’nin bir kentinde kiralar yarı yarıya düştü

Kiralık konut fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Özellikle sınır şehirlerinde göze çarpan bu değişimin en büyük nedeni, uzun süredir Türkiye’de yaşayan bazı yabancı nüfusun ülkelerine dönüş sürecinin hız kazanması oldu.