Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Fil Hastalığı Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödem hakkında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme’den bilgilendirme geldi. “Lenf sistemi, hücreler arasındaki biriken sıvının toplardamar sistemine katılmasını sağlar. Bu durumda oluşan bir problem ise dokularda şişliklere yol açar. Doku şişlikleri; ağrı, ciltte gerginlik hissi ve sertliğe neden olabilir, bu da zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişlik olan lenfödeme (fil hastalığı) yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Kollar ve Bacaklardaki Lenf Kanalları Tıkanabilir

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfatik dolaşım sisteminin gözle görülmeyecek kadar küçük kanallar aracılığıyla sıvıları taşıdığını belirtti. Özellikle kollar ve bacaklardaki lenf kanallarının farklı nedenlere bağlı olarak tıkanabileceğini vurguladı.

Lenfödem Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sıvılarının deri altında birikmesi sonucu oluşan hastalığın tedavisinde iltihabın azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Tedavinin erken evrede başlanması gerektiğini vurgulayan Çevirme, cerrahi prosedürlerin uygulanabileceğini ve hastalığın her aşamasında çeşitli tedavi yöntemlerinin mümkün olduğunu söyledi.

Lenfödemin Tedavi Edilmesi Önemlidir

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödem hastalığının erken evrede tanınması ve tedavi edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Tedavinin hastaların günlük aktivitelerine dönmesine olanak sağlayabileceğini ifade etti.

Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.